A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа
"Інклюзивно-ресурсний центр"
Грунської сільської ради
Охтирського району Сумської області

Використання засобів сенсорної інтеграції в роботі з розвитку мовлення

Дата: 26.04.2024 09:46
Кількість переглядів: 7

Сенсорний та мовленнєвий розвиток відбуваються у тісній взаємодії. Мовленнєвий розвиток  дитини залежить від того, наскільки вона  добре чує , бачитьта відчуває навколишнє. Звичайно є важливим розвиток  і таких базових сенсорних  систем: як вестибулярної (відчуття руху),та пропріоцептивної (відчуття положення тіла). Ці дві системи працюють разом підсвідомо, посилаючи сигнали в мозок, де інформація обробляється, організовується і використовується. Якщо ж будь – яка з  систем працює не так, то відбувається «збій» у нервовій системі, мозок не може отримати достатньої кількості  знань, і це є результатом порушення обробки  дитиною сенсорної інформації, що призводить до затримки розвитку  та до затримки мови у дитини.

  Як можна «живити» ці сенсорні системи на користь мовленню засобами сенсорної інтеграції?

   У цьому допоможуть  м`ячики. Взагалі сенсорні або масажні м`ячики  – найуніверсальніший виріб, і можна придумати тисячу ідей як їх використовувати на занятті і вдома. Дитина може підкидати м’ячик, стискати його і говорити назви овочів, фруктів, посуду, квітів, диких та свійських тварин, називати слова з певним звуком, називати короткі і довгі слова, називати пестливі слова, називати слова, які схожі або протилежні за значенням і т.д. Даємо  дітям завдання котити м’ячик  один одному і по черзі називають ознаки, наприклад: снігу, весни або імена дітей зі звуком Р чи будь – яким іншим звуком. Прив`язувати  завдання до тих лексичних тем які вивчаються. Поступово можна ускладнювати завдання. Попросити дитину стати на балансир, чи сісти на фітбол тримати рівновагу і виконувати певне завдання.

  З дітками можна проговорювати  віршики і в цей час працювати з масажним м’ячиком. Дитина повторює за дорослим, наприклад:

Я бачу м` яч

Його беру  (дитина бере м’яч)

Туди – сюди

В руку кладу (перекладає з руки в руку)

На руку ставлю (зверху на руку)

Під руку теж (на долоню)

Двома здавлю (здавлює в руках)

Не забереш!

Масажний м ячик широко використовують у нейрогімнастичних вправах. От наприклад, спочатку дитина правою рукою катає масажний м’ячик, а лівою нажимає на попіт, а потім навпаки лівою рукою катає, а правою нажимає.  Так само з дітками, які не розуміють чи частково розуміють звернену мову, працюємо над  вмінням розрізняти слова «катай», «нажимай».

 Наступний не менш важливий і ефективний засіб в роботі з розвитку мовлення – це сенсорні доріжки  Я їх можна використовувати? Рахуємо 1,2,3, а на рахунок 3 дитина повинна стрибнути двома ніжками на килимок. Тут ми вчимо дитину стрибати (спочатку можна підтримувати дитину за руку ), розвиваємо відчуття положення тіла, а також працюємо над рівновагою та слуховою увагою.

Розкласти сенсорні доріжки по колу. Дитина повинна слухати педагога, якщо він плескає швидко, дитина повинна бігти, а якщо повільно, то йти. За допомогою такої вправи ми вчимо дитину концентруватися на звукові, тому, що без розвиненої слухової уваги дитина не слухатиме і не розумітиме мову.

 А ще можна на кожному острівку доріжки робити артикуляційну вправу.

А щоб дитині було ще цікавіше біля кожного острівка кладете іграшку, дитина переступає з острівка на островок роблячи гімнастику. Наприклад на першому острівку іграшка Бегемота. І ви говорите дитині давай відкриємо рот як бегемот. Переступай на цей острівок. Хто тут живе. Це жабка. Посміхнись, але не показуй зубки. Переступай далі. І тут у нас живе слон. І просимо дитину губи витягнути в трубочку. Як хобот у слона. Переступай далі. Хто тут живе. А тут живе конячка. Давай поклацаємо язичком, як клацає конячка своїми копитами. Далі переступай і тут у нас собачка. Пропонуєте дитині висунути язик і покусати його. Ось такий пес злий, покусав язик він свій.

 Ефективним та багатофункціональним засобом для використання в корекційно – розвитковій роботі є сухий басейн, який наповнений м`ячиками. Занурюючись у нього, переміщаючись у ньому, діти приймають позу, яка відповідає стану їхнього м`язового тонусу. Контакт з кульками дозволяє краще відчути тіло, створює масажний ефект, забезпечує м`язову релаксацію. Сухий басейн також можна використовувати   під час закріплення вимови звуків, збагачення словника  за різними лексичними темами.  Наприклад, працюючи над лексичною темою «Овочі» дитина відшукує  овочі називає, потім проходить перешкоди  і в кінці складає в корзину. Якщо діти мають затримку мови то працюємо над тим, що показуємо іграшку, яку потрібно знайти і дитина вчиться її відшукувати за візуальною підтримкою.

  Працюючи над розвитком мовлення також можна використовувати сухий пісок. Ігри з піском є чудовим способом стимулювання тактильних відчуттів у дитини. Діти,  малюють на піску різні фігури, пересипають його з однієї посудини в іншу, занурюють іграшку в пісок, а потім її відшукують. Цікавою для дітей, які не розмовляють буде гра «Намалюємо доріжки». Педагог пропонує розглянути фігурки тварин, потім діти мають намалювати доріжки від фігурки до фігурки  імітуючи звуки тварин. Розвиваючи фонематичні процеси у дітей, що мають порушення звуковимови, пропонуємо  набрати в кулачки пісок і висипати його тоді, коли дитина почує заданий звук у словах, які промовляє дорослий.

  Задіюючи відразу три базові сенсорні системи – тактильну, пропріоцептивну та вестибулярну, можна попросити дитину лягти животиком на фітбол, ви в цей час підтримуєте дитину за ніжки і прокочуєте, а в цей час дитина нанизує кільця в кільцеброс і говорить слова з певним звуком. Працюючи з дітьми, важливо враховувати рівень її вестибулярної чутливості до кожного з видів рухів й у залежності від цього застосовувати чи не застосовувати фітбол. Те саме можна робити із балансувальним стільчиком. Дитина тримає рівновагу і закидає чи то м’ячики чи то кільця і називає слова.

 Різнокольоровий сухий душ можна використовувати, працюючи над розвитком дихання.  Просимо дитину сильно дути на стрічки, коли почує команду «сильний вітер», дути слабо, коли почує команду «тихий вітер». Можна прищіпувати зелені прищіпки на  зелену стрічку і називати слова, назви предметів, що є зеленими, жовту прищіпку на жовту стрічку і називати слова , назви предметів, що є жовтими. Або прищипувати прищіпку на зелену стрічку і говорити слова з звуком З, на жовту з звуком Ж, на червону з звуком Р.

  Для психологічного розвантаження, заспокоєння дитини або для підняття настрою можна використовувати бульбашкову колону, яка підсвічується різними кольорами і у ній переміщуються фігурки рибок, які під впливом повітря підштовхуються. Спостерігаючи за бульбашками дитина може спокійно досліджувати навколишній простір. Дитина може торкатися світла і вивчати кольори, вслухатися як рухається повітря швидко чи повільно.    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень